
Πανελλαδική έρευνα κοινής γνώμης της Metron Analysis για το ζήτημα της ακρίβειας και του κόστους ζωής παρουσίασαν ο κ. Στράτος Φαναράς (Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Metron Analysis) και ο κ. Γιάννης Μπαλαμπανίδης (Πολιτικός Αναλυτής Metron Analysis), στην Ημερίδα που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Αλέξης Τσίπρας για την «Αντιμετώπιση της ακρίβειας, τις προκλήσεις και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας».
Σύμφωνα με την έρευνα, που διεξήχθη μεταξύ 10 και 16 Οκτωβρίου 2024, ισχύουν τα εξής:
– Οι καταναλωτικές δυνατότητες των πολιτών έχουν επιδεινωθεί, και σε μια σειρά βασικών δαπανών η τάση είναι ο περιορισμός ή έστω η συγκράτησή τους (μόλις το 8% δήλωσε πως οι καταναλωτικές τους δυνατότητες έχουν βελτιωθεί, με το 67% να δηλώνει πως έχουν χειροτερέψει και το 25% πως είναι στάσιμες).
– Για τη μεγάλη πλειονότητα, το ισοζύγιο εισοδημάτων και δαπανών είναι οριακό μέσα στον μήνα (το 84% απάντησε πως τα χρήματα φτάνουν οριακά, ενώ στους μισούς από αυτούς δεν τους αρκούν καν ως το τέλος του μήνα).
– Η απαισιοδοξία παραμένει κυρίαρχη και στο επίπεδο της κατανάλωσης, επιτείνοντας την αίσθηση ενός ορίζοντα χαμηλών προσδοκιών συνολικά για τη χώρα.
– Οι πολίτες δεν θεωρούν το πρόβλημα της Ακρίβειας «εισαγόμενο», όπως είναι η κεντρική πολιτική γραμμή της κυβέρνησης Μητσοτάκη, αλλά εγγενές, ως εκ τούτου ζητούν παρέμβαση με μέτρα κατά της Ακρίβειας πρωτίστως σε εθνικό επίπεδο και συμπληρωματικά σε επίπεδο Ε.Ε.
– Μερίδιο ευθύνης αποδίδεται και στην αγορά (16% των ερωτηθέντων), χωρίς να υπάρχουν προσδοκίες από την αυτορρύθμισή της, ούτε όμως από ένα οργανωμένο καταναλωτικό κίνημα πολιτών.
– Οι πολίτες που απάντησαν (το 82%) προσδοκούν μία ισχυρή δημόσια/κρατική παρέμβαση ρύθμισης της αγοράς για τη μείωση των τιμών των αγαθών.