Έρευνα ΚΕΠΕ: Ο περιορισμός του πληθωρισμού είναι αναγκαίος αλλά δεν θα αντιμετωπίσει την ακρίβεια.

 

Τον μεγάλο κίνδυνο, να εδραιωθεί μια κατάσταση όπου τα φτωχότερα νοικοκυριά θα αντιμετωπίζουν έναν σταθερά υψηλότερο δείκτη τιμών καταναλωτή επισήμανε ο κ. Γιώργος Ιωαννίδης ερευνητής του ΚΕΠΕ ( Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών) με βάση τα στοιχεία που παρουσίασε στην Ημερίδα που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Αλέξης Τσίπρας για την «Αντιμετώπιση της ακρίβειας, τις προκλήσεις και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας».

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ειδικής έρευνας «Εκτίμηση του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή για τα νοικοκυριά βάσει του εισοδήματός τους»

-ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή παρουσιάζει τεράστια απόκλιση προς τα πάνω σήμερα απ’ ότι τα προηγούμε χρόνια (ειδικά όσο φτάνουμε προς το 2015).

– το κόστος ζωής στην Ελλάδα έχει αυξηθεί δυσθεώρητα σε σχέση με το παρελθόν, τόσο όσον αφορά τα προϊόντα λιανικής όσο και τις υπηρεσίες. Μάλιστα, η αύξηση αυτή του κόστους είναι ακόμη μεγαλύτερη όσον αφορά το φτωχότερο 20% των ελληνικών νοικοκυριών, με τελευταίο το πλουσιότερο 10% (εδώ φαίνεται πώς επηρεάζει την κάθε ομάδα). Η δε απόκλιση από τον Εθνικό μέσο όρο είναι πολύ μεγάλη για τα φτωχότερα νοικοκυριά, ενώ ακριβώς αντιδιαμετρικά ισχύει για τα πλουσιότερα.

– οι πολίτες έχουν μειώσει τις δαπάνες τους: από 48,4% που ήταν το ποσοστό των υπερβαλλουσών δαπανών το 2015 (διακοπές, υψηλό βιωτικό επίπεδο, ταξίδια, έξοδα για πολιτιστικά θεάματα, βιβλία, φαγητό κ.α.), στο 43% το 2019 και με την αλλαγή της κυβέρνησης απευθείας το 2020 έπεσε στο 35.9% έως έως το 2022 έφτασε το 41%, δίχως να έχουμε ακόμα στοιχεία για τα δύο τελευταία χρόνια.
Σημαντικά επίσης ήταν τα αποτελέσματα της έρευνας όσον αφορά την κύρια πηγή προέλευσης εισοδήματος των ελληνικών νοικοκυριών. Με βάση αυτά, διαπιστώνουμε ότι το 2022:

– το 78.7% (που είναι και το μεγαλύτερο ποσοστό) των εσόδων προέρχεται από επιδόματα ή βοηθήματα ή από εισοδήματα από άλλες πηγές.
– το 72.5% από προϋπάρχοντα περιουσιακά στοιχεία.
– το 58.8% από επιδόματα ανεργίας και αποζημίωση απόλυσης.
– το 48,5% από αυτοαπασχόληση.
– και μόλις το 44.1% από μισθούς, ημερομίσθια.

Στο κλείσιμο της παρουσίασης ο Γ. Ιωαννίδης τόνισε ότι ο περιορισμός του πληθωρισμού είναι αναγκαίος, αλλά δεν θα αντιμετωπίσει την ακρίβεια και τέλος η ακρίβεια μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με την αύξηση του εισοδήματος των νοικοκυριών.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *